Főzés

 

Ahogy így sétáltam a téli hóban és fagyban, az jutott eszembe, hogy most igazán jólesne egy laktató húsos káposzta, ahogyan anyukám készíti, rizzsel és rárántva... Gyorsan meg is vettem a hozzávalókat. Igazi hétvégi kaja, az ember egyszer megfőzi, és egész hétvégén rá lehet járni, nem kell bajlódni a továbbiakban a főzéssel, lehet menni szánkózni... :-)

 Hozzávalók:

  • 1 kg sertés pörkölthús (fele-fele arányban lapocka és comb)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kis bögrényi rizs
  • 1 db jó nagy vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 cső szárított, pici piros, hegyes erős paprika (vagy chili)
  • őrölt pirospaprika
  • 1-2 db babérlevél
  • köménymag
  • őrölt bors
  • a főzéshez pici olaj, vagy zsír
  • a rántáshoz pici olaj, vagy zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika

 Úgy indul mint egy valamirevaló sertéspörkölt. Pici olajon vagy zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felkockázott sertéshúst. Fűszerezem bőven köménymaggal, őrölt borssal, babérlevéllel, és így pirítom kb. fél órán keresztül fedő alatt, közepes lángon. Ha közben zsírjára sülne, akkor mindig adok hozzá egy decinyi vizet, hogy le ne ragadjon. A vége felé beleaprítom a fokhagyma gerezdeket is. (Azért a vége felé, hogy ne égjen meg a fokhagyma.) A félóra végeztével félrehúzom a tűzről az edényt és hozzákeverek egy kis evőkanálnyi őrölt pirospaprikát – azért húzom félre, hogy a paprika nehogy megégjen – majd bőven feleresztem vízzel, hogy jól ellepje a húst. Ekkor beleteszem a kicsi erős paprikát, és egy evőkanálnyi sót (egyébként a só mennyiségét kezelje mindenki ízlése szerint), ha kezd forrni, hozzáadom a savanyú káposztát is. Ezzel hagyom úgy egy órácskára, hagy rotyogjon a fedő alatt, csak ha kell, néha egy kis vizet öntök rá. Az órácska vége felé, már a tetejére szórom a megmosott rizst, azért nem keverem közé alaposan, hogy az edény alján ne ragadjon le. Majd hozzákezdek a rántás elkészítéséhez is. Ehhez kicsi olajat vagy zsírt hevítek, amibe beleszórom a két evőkanál lisztet, alacsony lángon pirítom kicsit, épp hogy egy kis színe legyen, majd félrehúzom a tűzről, és még egy kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát adok hozzá, majd kb. 2 deci vízzel feleresztem és még egy percre visszateszem a tűzre kevergetve, hogy jól feloldódjon a rántás. A rántás alatt ezután már el is zárom a gázt, majd félrehúzom a húsos káposztás fazekamat, és belekeverem a rántást. Ezzel már csak 5-6 percet főzöm, épp csakhogy összerotyogjanak az ízek, és már kész is. A hűtőben napokig rá lehet járni... :-)

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.06. 00:25 Szólj hozzá!

Címkék: ötletek főzés recept gasztró

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbieskreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr491733142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása