Vizes nemezelés

 

 
Első kirándulásom a szappanos vizes nemezelés területére egy pipacsmezős képet eredményezett, melyet díszpárnának szánok... :D
Bevallom őszintén eddig nem igazán rajongtam a vizes nemezelésért, – bár tűnemezeléssel szívesen készítettem képeket – de most egy lelkes nemezelős hölgynek engem is sikerült „megfertőznie”. :D
 
 
 
 
A nemezelés az egyik legősibb technika. A nemez hazája Közép és Belső-Ázsia, de ismerték Anatóliától a Balkánon át egészen Európáig, azokon a területeken, ahol juhtenyésztéssel foglalkoztak. A nemezről az első feljegyzések ie. 4.-3. századból, Kínából származnak, ahol a nomád népeknek tulajdonították a nemezelés eljárásának feltalálását.
Az eljárás lényege:
A nemez készítésének technológiai alapja egyes állatfajok szőrének az úgynevezett nemezelődésre vagy filcesedésre való hajlama. A szőrszál külsején fenyőtobozra emlékeztető módon, lapos sejtek (kutikula) helyezkednek el. Lúgos vagy savas kémhatású meleg víz hatására ezek a pikkelyek felnyílnak, és erő hatására egymásba akadnak. Alapos öblítés és szárítás után a pikkelyek visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlen ugyanakkor rugalmas anyagot hoznak létre, ez a nemez. A folyamathoz sok víz és a megmunkálás könnyítéséhez lehetőleg házi főzésű, természetes anyagokat tartalmazó szappan szükséges. (Forrás: www.nemezeles.hu/hagyomany.htm)
 
Valójában eléggé egyszerű technikáról van szó, néhány kupac színes gyapjúból készíthetünk csodálatos képeket szappanos víz segítségével, és „némi” fizikai munkával. Akkor lássunk is hozzá!
 
Hozzávalók:   színes mesegyapjú, képünknek megfelelő színekben
tiszta víz
szappanos meleg víz (Baba szappannal)
kistálka a víznek
tálca
buborékos fólia, legalább a képünknek megfelelő méretben
 
Elkészítés menete:
 1. Ajánlatos a munkánkat egy a képünk méretének megfelelő, peremmel rendelkező tálcán végezni, hogy a víz ne folyjon szét. A kép összeállításakor még sima, tiszta vízzel dolgozunk. Számomra először nehézséget okozott, hogy a képet visszafelé kellett felépíteni, tehát az előtérben látszódó kisebb részleteket kellett először felvinni, de utána kezdem érteni a dolgot... :D Tehát elsőként a pipacsok fekete pontjait „pöttyintjük” a tálcára. Ehhez nagyon kevés kis fekete gyapjút mártunk egy kistálka sima vízbe, és nem nyomkodva rendezzük a tálcára, majd a sötétebb piros gyapjúból rendezünk nagyon keveset a fekete pöttyek köré, természetesen azt is vízbe mártva. Ezután dolgozunk a világosabb pirossal, melyből már nagyobb felületeket kanyargatunk, ez adja a pipacsaink tulajdonképpeni szirmait. Továbbra  is csak óvatosan tesszük a tálcára a vizes gyapjút, nem nyomkodjuk! Az majd később következik... :D Tehetünk egy két kis kék vagy fehér pöttyöcskét is a képünkre, hogy a rétünkön más színű virágok is legyenek! A háttérbe pedig, nagyon kevés, széthuzigált piros szálakat tehetünk, ami illusztrálja a „végtelen” pipacsmezőt, ezeket a kis „kócokat” vizezni sem szükséges. Majd szárat és levelet gyártunk a pipacsainknak, kevés, vizezett kis zöld gyapjúból. Ezután következik a „mező” megalkotása. Többféle zöld színű gyapjúból tépkedjünk ki egy keveset, és a kezünkben tépkedve „keverjük” össze a színeket, ezeket a kis „cafatokat” vastag rétegben helyezzük a pipacsokra a képzeletbeli horizont vonaláig. Itt már nem kell vizezni a gyapjút, csak szárazon helyezzük fel. A horizont fölött pedig az égbolt megalkotása következik. Ehhez a „végtelen pipacsmezőt” illusztráló néhány szál piros gyapjúhoz hasonlóan húzgáljunk szét néhány szál fehér és lila gyapjút. Majd világos és sötétebb kék „cafatokkal” vastagabb rétegben borítsuk be az eget. Végezetül pedig az egészet borítsuk be fehér színű széthúzgált, cafatokra tépkedett gyapjúval vastagon, hogy kb. egy 3-4 cm magas „rakást” kapjunk. Minél magasabban rakjuk a fehér gyapjú réteget, annál vastagabb lesz az elkészült képünk.
 2. Most kezdődik a fizikai munka! A sima vizes tálunkat, lecseréljük jó meleg vízre, melyet még elbír a kezünk, melybe lanolinos szappant (Baba szappan) áztatunk, mivel a lanolin segít a gyapjúszálakat „összekapcsolni”. Kézzel vastagon belocsoljuk a képünket, hogy mindenütt egyenletesen vizes legyen. Egy kistálka vizet nyugodtan rálocsolhatunk. A képre teszünk egy buborékos fóliát, buborékokkal lefelé és elkezdjük az „összegyúrást”. Ezt vízszintes és függőleges kézmozdulatokkal végezzük, a kezünket erősen rányomva kb. 10-15 percen keresztül. Időközben ellenőrizhető, hogy mennyire tapadt már össze a képünk, a kép felhajtásával, hogy például a kis fekete pöttyök leválnak-e még a képről. Majd felhajtjuk a képünket a buborékos fóliával együtt mint a bejglit és úgy „nyújtjuk-gyúrjuk” tovább. Ezeket addig végezzük felváltva, amíg „összeáll” a képünk, már jól összetapadtak az egyes darabok és nem akarnak lehullani a képünkről. Időközben a felesleges vizet kiöntjük a tálcáról. Végezetül kicsavarjuk a felesleges vizet a képből, és fektetve megszárítjuk.
 
Ez a kép önmagában faliképként is használható és mutatós. Én azonban díszpárnát szeretnék készíteni belőle. Ennek leírását egy későbbi cikkemben ismertetem.
 
Tipp: Gyerekekkel is ajánlom kipróbálni, a vizes tapicskolást biztosan nagyon fogják élvezni! :D
 
Jó alkotást és szórakozást kívánok!
 
Nemezelés hozzávalói:
 
És az elkészült kép:

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.06.17. 11:54 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon nemezelés

 

Dekupázs (decoupage)

 
Nálunk a férjem gyűjti a kaktuszokat. Nem tud úgy elmenni egy virágos boltba, hogy ne egy két-három centis mütyürrel (kaktusszal) térjen haza. Ezért elsősorban ezt a kaspót neki készítettem ajándékba, de télen a lakásunknak, nyáron pedig a balkonunknak is mutatós dísze. De ezt a kaspót ajánlom azoknak is akik nem gyűjtenek kaktuszt, mert egyéb növény is szépen mutat benne. :D
A szélére szükséges apró kavicsot pedig akár egy kellemes esti séta közben is összegyűjthetjük vízparton, murvás sétányon... Úgyhogy estére indulhat a beszerző körút! :D
 
 
 
Hozzávalók: 1db cserép kaspó (egyszínű)
fehér akrilfesték
kavics mintás szalvéta
dekupázs ragasztó
ecset
hobby ragasztó
dekorkavics vagy egyéb apró kavics
 
Elkészítés menete:
 1. A kaspót a fehér akrilfestékkel kivülről lefestjük. Nem kell egyenletes festésre törekedni, ez csak alap lesz a dekupázshoz. :D
 2. Amíg szárad a festék, addig a kavics mintás szalvétáról leválasztjuk a felső, mintás réteget (egy szalvéta általában három rétegű), és a kavicsok mentén kézzel szétszaggatjuk, egybe 2-3-4 kavicsot. A minta szétdarabolására azért van szükség, mert a kaspó oldala felfelé bővül, ezért nagyobb darab szalvétákat nem tudunk egyenletesen ráhelyezni, és azért kézzel, mert így jobban összesimulnak a szélek, szinte észre sem lehet majd venni, hogy kis „fecnikből” készült a mintánk. :D
 3. Száradás után a kis kavics „darabjainkat” dekupázs ragasztó segítségével felragasztjuk a kaspóra. Mindig egy körülbelül akkora darabot kenünk be a ragasztóval, ecset segítségével, a kaspón amekkora a felragasztani kívánt darabunk. Az ujjunk segítségével pedig finoman rányomkodjuk a szalvéta darabot a kaspóra, majd a ragasztós ecsettel a felületét is átsimítjuk. Ekkor még az apróbb ráncok eltüntethetők a szalvétáról, illetve a szélek jól összesimíthatóak. Ha körbe értünk a ragasztással, akkor egy kicsit hagyjuk száradni.
 4. Amíg szárad a dekupázs minta a kaspón addig előkészíthetjük az apró kavicsot, egy kis tálba vagy tálcára kiöntve, illetve a hobby ragasztót. Majd a kaspó karimáját 2-3 cm-enként bekenjük a ragasztóval és belenyomkodjuk a kavicsba, utána az ujjunkkal is megigazíthatjuk kicsit. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg körbe nem érünk. És már csodálhatjuk is legújabb díszünket!

Tipp:

Az apró kavics esti séta helyett hobbi boltokban is beszerezhető. :D

 
Most hogy kinézek az ablakon éppen szakad az eső, pont ilyen időre való kellemes elfoglaltság!
 
Örömteli alkotást kívánok Nektek!
 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.06.16. 14:26 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon decoupage szalvétatechnika dekupázs

 

Recept

 

 
Anyukámék kertjében hosszú évek óta teremnek a mosolygós piros és fekete ribizlifürtök. Minden évben sok finomság készül belőlük, ribizli szörp, ribizli bor, és természetesen sok ribizlis édesség. Ezúttal ez utóbbiak közül osztom meg veletek a kedvenc ribizlis süteményemet, melyet az évek folyamán egy kicsit átalakítottam. Bátran lehet vele tovább kísérletezni! :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók (29X37cm-es tepsihez):
4 db nagyobb tojás, 4 evőkanál forró víz, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 37 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 7 dkg vaj, 8 evőkanál tej, 1 kg ribizli, 25 dkg cukor
 
A tojásokat szétválasztom és a 4 tojássárgáját 4 evőkanál forró vízzel habosra keverem, majd apránként hozzászóróm a 20 dkg cukorral elkevert vaníliás cukrot és fehéredésig tovább keverem. Nekem erre a célra jól bevált a habverő.
A lisztet összekeverem a sütőporral, a vajat pedig felolvasztom (mikróban 30-40 másodperc), majd a tejjel együtt a tojásos keverékhez adjuk. A sütőt 200˚C-ra melegítem. A tepsit kivajazom, a tésztát belesimítom és kb. 15-20 percet sütöm közepes erősségű tűznél (nyolcfokozatú gáztűzhelynél négyes fokozat), amíg aranysárga nem lesz a tésztám.
A tojásfehérjéket keményhabbá verem, és apránként hozzáadok 15 dkg cukrot, a maradék cukrot pedig a lecsumázott ribizliszemekre szóróm közvetlenül azelőtt, hogy a tésztára szórnám őket (annak elkerülése érdekében, hogy levet eresszen). Kiveszem az elősütött tésztát a sütőből rászóróm a cukrozott ribizlit, majd pedig rásimítom a tojásfehérjét. Még további 15-20 percre visszatolom a sütőbe, de a tüzet mérsékelem kb. 150 ˚C-ra (nyolcfokozatú gáztűzhelynél kettes fokozat), inkább csak szárítom a tojáshabot.
Az eredeti recept szerint a gyümölcsöt és a tojáshabot össze kell keverni, és úgy a tésztára simítani, de nekem az nem vált be, így maradt ez a réteges megoldás.
 
Tipp: Ribizli helyett más bogyós idénygyümölccsel is ki lehet próbálni, mint áfonya, egres, vagy cseresznye.

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.06.08. 14:33 Szólj hozzá!

Címkék: ötletek édesség recept sütemény desszert

... avagy egy Swarovski kristálygyöngy medál

Ismét gyöngyfűzés ... :-) Ezúttal egy nagyon egyszerű és mutatós medált ajánlok a figyelmetekbe, mely kb. félóra alatt elkészíthető, viszont utána még hosszú időn keresztül zsebelhetjük be az elismeréseket. Sőt arra is felkészülhetünk, hogy további néhány medált meg kell fűznünk a barátnőink és ismerőseink számára is! 

Erről a medálról a húgomnak jutott eszébe, hogy olyan mint egy kis ribizlifürt. Egy ismerősöm nyakában láttam meg és rögtön készítettem is róla egy skiccet, hogy ne felejtsem el a gyöngyök sorrendjét. Az övében eredetileg a 6 mm-es kúpos kristálygyöngyök domináltak, de én színben megfelelőt csak a gömb alakú gyöngyből kaptam, így lett az enyém ribizlifürtre emlékeztető. A képen látható medál színei Siam, illetve Crystal AB. Zárójelben pedig leírom a kúpos gyöngyös változat hozzávalóit is.

Hozzávalók:

6 db 6 mm-es gömb alakú Swarovski gyöngy (vagy kúpos gyöngy)

10 db 4 mm-es gömb alakú Swarovski gyöngy  (vagy kúpos gyöngy)

3 db 4mm-es kúpos Swarovski gyöngy (vagy gömb alakú gyöngy)

4 db Swarovski kövekkel diszített fémköztes, hasáb alakú

1 m 0,25 mm-es gyöngyfűző damil

1 db 12-es gyöngyfüző tű

1 db szerelőkarika

A munka menete:

A medál gyakorlatilag a kép alapján könnyűszerrel megfűzhető.

1. Két szállal fűzünk, ami azt jelenti, hogy 2 db 4 mm-es gömb alalkú gyöngyöt  (vagy kúpos gyöngyöt) a damil közepére húzzuk, és mind a két végéről egyformán haladunk. Elöszőr nem is szükséges gyöngyfűző tűvel dolgoznunk, arra csak később lesz szükségünk, amikor már csak megerősítjük a medálunkat a többszöri átfűzéssel.

2. Ezután a fémköztes egyik, majd másik lyukán is átvezetjük a bal illetve jobb oldali szálat. Ezután a bal szálra felfűzünk 2 db 4 mm-es gömb alakú gyöngyöt  (vagy kúpos gyöngyöt), a jobboldalira pedig 1 db 6 mm-es gömb alakú gyöngyöt (vagy kúpos gyöngyöt), 1db 4mm-es kúpos gyöngyöt (vagy gömb alakú gyöngyöt) és ismét 1 db 6 mm-es gömb alakú gyöngyöt (vagy kúpos gyöngyöt).

3. Megint egy fémköztes következik, majd a bal szálra felfűzünk 1 db 6 mm-es gömb alakú gyöngyöt (vagy kúpos gyöngyöt), 1db 4mm-es kúpos gyöngyöt (vagy gömb alakú gyöngyöt) és ismét 1 db 6 mm-es gömb alakú gyöngyöt (vagy kúpos gyöngyöt), a jobb szálra pedig 2 db 4 mm-es gömb alakú gyöngyöt  (vagy kúpos gyöngyöt).

4. Megismételjük a 2. számú lépést, valamint a damil két végére húzzuk az utolsó fémköztest is.

5. A damil két végére felfűzünk 1-1 db 4 mm-es gömb alalkú gyöngyöt  (vagy kúpos gyöngyöt). Ezzel gyakorlatilag készen is van a medál, már csak meg kell erősíteni, ehhez van szükség a gyöngyfűző tűre, ami segít abban hogy még vagy kétszer átfűzzük a damilt a gyöngyökön, miközben két helyen elcsomózzuk. Az utolsó csomó után még egy-egy gyöngyön átvezetjük a damilt és közvetlenül a gyöngy mellett elvágjuk.

6.  A medál egyik végére a két 4 mm-es gyöngy közé helyezzük a szerelőkarikát és máris feltehetjük egy láncra. A lenti három képpel megpróbáltam szemléltetni, hogy a medált különböző láncokra téve különböző hatásokat érhetünk el. Az elsőn egy henger alalkú bőrszálon van, amivel mondern, hétköznapi viselet, egy ezüst láncon klasszikusan elegáns, fekete szalagon pedig alkalmi viseletté varázsolhatjuk medálunkat.

További szép napot!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.05.11. 11:51 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek swarovski hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

Képkeret üvegfestéssel

Egy sima üveglapból – egy klipszes üveg fényképtartóból – csodálatos, egyedi fényképkeretet varázsolhatunk rövid idő alatt némi kézügyességgel. Nagyszerű ajándék a közelgő anyák napja alkalmából, egy szép fotóval. De május nem csak az anyák napja ünnepe, hanem az esküvők szezonja is, így kedves nászajándék is lehet, egy esküvői fotóhoz.

Ezt a mintát évekkel ezelőtt találtam a neten, nagyon megtetszett, és a húgom el is készítette ajándékba.
Túl sok hozzávalót nem igényel, türelmet viszont egy kicsit többet... :-)
 
Hozzávalók:
1 db klipszes üveg fényképtartó (13x18 cm-es)
1 db ezüst színű üvegkontúr
1 db piros átlátszó akrilfesték
1 db sötét zöld átlátszó akrilfesték
1db világos zöld átlátszó akrilfesték
1db vékony ecset
papírtörlő
 
Tipp:
Üvegfesték is használható az akrilfesték helyett, de ahhoz külön oldószer is szükséges, míg az akrilfesték vízben odódik. Ugyanakkor mindkét festék kiégethető, ha esetleg valamilyen használati tárgyat, például tányért szeretnénk ezzel a technikával készíteni.
Érdemes még egy pengét is a kezünk ügyébe készíteni, arra az esetre, ha elrontanánk a kontúr rajzolását, mert azzal szépen el lehet távolítani a festéket.
 
A munka menete:
Fényképkeretünk méretének megfelelő méretben kinyomtatjuk a mintát, mely erről a linkről letölthető: gportal.hu/portal/windowcolor/image/gallery/1133570079.gif
Fontos, hogy a munka megkezdése előtt mosogatószerrel lemossuk az ujjnyomokat az üveglapról (zsírtalanítjuk). Papírtörlővel szárazra töröljük, majd a kinyomtatott mintát az üveglap alá helyezzük, és először a kontúrvonalakat rajzoljuk meg. A kontúrt hagyjuk megszáradni, majd ezután festjük ki a rózsa motívumokat, és a leveleket, melyhez segítséget nyújt a fotó.
 
Kellemes időtöltést!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.04.28. 11:09 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon üvegfestés

 

Dekupázs technika

A közelgő anyák napjára nagyszerű, egyedi ajándék a gyerekek fotójával díszített kávés vagy teás bögre, melyből anya minden reggel elfogyaszthatja kedvenc reggeli italát, miközben meleg szívvel gondolhat csemetéjére/csemetéire, akiktől kapta ezt a különleges bögrét. Itt jegyezném meg, hogy valószínűleg nagymama is örülne egy ilyen bögrének... :-)
Ez a dekupázs vagy más néven szalvéta technikával készített bögre nem túl bonyolult, nagyobbak akár segítség nélkül is elkészíthetik, kisebbek pedig némi felnőtt segítséget igénybevéve.
Hobbiboltokban kapható olyan speciális dekupázs ragasztó, mely 150 fokon sütőben 45 perc alatt kiégethető, ezáltal kézzel lehet mosogatni. Bírni fogja a strapát!
 
Hozzávalók:
tetszőleges formájú bögre, bármilyen színben (csak ne legyen mintás :-))
gyermek fotók sima papírra nyomtatva
tetszőleges mintájú szalvéta
kiégethető szalvéta ragasztó
puha ecset
víznek edény
olló
papírtörlő
ceruza
tűfilc
 
Tipp:
A fotók nyomtatásakor ne a kép méretét csökkentsük, hanem a nyomtatandó kép méretét, így jobb marad a minősége... :-) Valamint a munka során érdemes valamilyen alátétet használni, hogy ne kenjünk össze mindent szalvéta ragasztóval. Ehhez én egy régi műanyag tálcát használtam.
 
A munka menete:
1. A bögrét mosogatószerrel elmossuk, hogy lemossuk az ujjnyomokat (zsírtalanítjuk), majd szárazra töröljük.
 
2. Megtervezzük a kompozíciónkat, hogy hogyan kívánjuk a képeket elhelyezni, illetve díszíteni a bögrén. Ennek megfelelően kivágjuk a szalvétából a mintát. Erre a célra egy jó éles ollót érdemes használni, főleg ha a minta kicsi és aprólékos (körömvágó olló). A szalvéták általában három rétegűek, nekünk csak a legfelső rétegre van szükségünk, így az alsó két réteget el kell távolítanunk. Célszerű még a minták kivágása előtt. A képeket is a megfelelő méretre igazítjuk az ollóval. Nem kötelező megtartani a négyzetes formát, tetszőleges formára is vághatjuk a képet.
Nekem a szívecskét fogó angyalkás szalvéta nagyon megtetszett, és arra gondoltam, hogy ezt a mintát mintegy fényképkeretet fogom használni a bögrém díszítésekor. Így amikor kivágtam az angyalkát a szívecskével, a mintán ceruzával berajzoltam a fénykép méretét, és annál valamivel kisebb négyszöget vágtam ki a szívből, hogy a szalvéta később körbe lefedje a fénykép szélét. A mintát felhelyeztem a bögrére és tűfilccel néhány helyen körbejelöltem a kivágás helyét.
 
3. A fényképet a felragasztás előtt kissé benedvesítetjük vízzel, majd a felesleget leitatjuk róla papírtörlővel. Erre azért van szükség, mert egy kissé vastag a papír, és így megpuhítjuk. A kép bejelölt helyét bekenjük egy kis dekupázs ragasztóval, majd a kép hátulját is egy puha ecset segítségével, és felragasztjuk a bögrére, majd a színét is átkenjük a ragasztóval.
Én ezután ragasztottam fel a szívecskét tartó angyalka figurát körbe a kép körül. Itt a ragasztást részletekben végeztem. Először az angyalkát és a szív felső részét ragasztottam fel. Bekentem a bögrét ott, ahová ez a motívum rész fog kerülni, a szalvéta hátulját is átkentem, majd felhelyeztem a bögrére és a színét is átkentem a szalvéta ragasztóval. Itt már óvatosan, és vékonyan kenjük a minta tetejét, csak a minta széléig, mivel sütés után a ragasztó barna csíkot hagy a bögrén ha túl vastagon kenjük körbe a szélét.
A felső részen, a szívvel folytattam a ragasztást, bekenve a bögrét, majd a szalvéta minta egy részét, majd végül az alsó részével fejeztem be. Az apróbb ráncokat, illetve egyenetlenségeket ilyenkor még ki tudjuk simítani, mikor áthúzzuk a tetejét a ragasztós ecsettel.
Egyszerűbb megoldás, ha a fényképre csak egy-két szalvéta mintát ragasztunk, mint ahogyan én is tettem azt a másik oldalon, ahol két szív mintával díszítettem csak a fényképet.
 
4. Ezután a szalvéta ragasztó használati utasításának megfelelően 1 órát száradni hagyjuk.
 
5. Szintén a használati utasításnak megfelelően kisütjük a sütőben. Nekem nyolcfokozatú gázsütőm van, melyek a hármas fokozatán sütöttem 45 percig.
 
Sok sikert kívánok a munkához!
 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.04.26. 23:14 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon decoupage szalvétatechnika dekupázs

Kék virágos nyaklánc készítése videóval II. rész

Gyöngyfűzés

Itt van az ígért folytatás! Most megnézhetitek a kásagyöngyből készülő virágmotívumos nyaklánc összeállítását, és még egy további ötletet is meríthettek a videóból.

Kellemes időtöltést kívánok Mindenkinek!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.04.21. 20:47 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés videotanfolyam kásagyöngy

Kék virágos nyaklánc készítése videóval I. rész

Gyöngyfűzés

A tavasz jegyében egy vidám virágos nyaklánc elkészítésének bemutatásával folytatom sorozatomat, melyhez ezúttal videót is mellékeltem. :-)

Egy külföldi gyöngyfűzős újságban látta meg a húgom ezt a mutatós nyakláncot, ami nagyon megtetszet neki és kérte hogy készítsem el számára. Egyszerű gyöngyfűzéssel, kásagyöngyből készülnek a kis virágmotívumok, így a fotó alpaján, emlékezetből el tudtam készíteni. Gondoltam másoknak is tetszene ez a mutatós nyaklánc, így videóra vettük az elkészülését, melyet két részletben nézhettek meg. Mivel ilyen egyszerű a fűzés menete, így kezdők és még gyerekek is vállalkozhatnak az elkészítésére a közelgő anyáknapjára készülve.

Ahogy kinézek az ablakon éppen szépen szakad az eső... :-) Egy ilyen esős délután elegendő is az ekészítéséhez, és mire kisüt a nap büszkén hordhatjuk saját készítésű ékszerünket!

Aki belevág a munkába, annak sok sikert és örömet kívánok hozzá!

Ha valamilyen kérdés merül fel az elkészítést illetően szívesen válaszolok a kérdésekre!

Mindenkinek szép napos időt! :-)


Folyt. köv.! :-)

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.04.15. 15:04 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés gyöngyfűzése videotanfolyam kásagyöngy

 

Gyöngyfűzés

A tavasz a megújulás, a kikelet, a virágzás ideje, amikor már lekerülnek a nagykabátok, sőt az átmeneti kabátunkat is kigombolva hordjuk. Megjelennek a színesebb ruhák, kiegészítők az öltözködésünkben. Ennek jegyében született meg egy mini sorozat, mely elsősorban tavaszi kiegészítők készítéséhez ad ötleteket.

Az első részben egy energiát sugárzó ékszer szettet mutatok be. Mely olyan tavaszi virágok színét idézi, mint a tulipán és nárcisz, amit fémköztesek alkalmazásával kombinálok, illetve a medál fehér színével szép kontrasztot alkothatnak. A medál olvasztott üveg, fusing technikával készült, melyhez sajnos speciális kemencére van szükség, így házilag nem kivitelezhető, de hobbi vagy gyöngyös boltokban találhatunk eleve kész medálokat, de egy nagyobb formátumú gyöngy is megfelel medál gyanánt.

Felhasznált alapanyagok nyaklánchoz:

14 db 6 mm-es cseh csiszolt gyöngy (piros)

10 db 4 mm-es cseh csiszolt gyöngy (piros)

10 db 4 mm-es cseh csiszolt gyöngy (sárga)

10 db különböző mintájú fémköztes

1 db medál

1 db kb. 43 cm hosszú ezüst színű sodrony

1 db csavarós záródás (más záródás is megteszi)

12 db stopper (ezüst színű)

 

Felhasznált alapanyagok fülbevalóhoz:

4 db 6 mm-es cseh csiszolt gyöngy (piros)

2 db 4 mm-es cseh csiszolt gyöngy (piros)

2 db 4 mm-es cseh csiszolt gyöngy (sárga)

2 db fémköztes

1 pár fülbevaló alap

2 db szerelőpálca

 

Először a medált helyezzük el a sodronyon, majd két oldalt felfűzzük rá a kép szerint a gyöngyöket és mindkét oldalra egy-egy stoppert is, a sodrony két végét összefogva a közepére igazítjuk a medált és a két oldalán elhelyezkedő gyöngyöket. Óvatosan az asztalra helyezzük és előbb az egyik, majd a másik stoppert nyomjuk össze a laposfogóval. Ezután két oldalra felfűzzük a következő gyöngyökből álló szakaszt, ügyelve arra hogy egy stopperrel kezdjük a sort, és a végére is egy stopper kerüljön. Szintén az asztalra helyezve két-három centiméterre feltoljuk az előző gyöngyöktől, és ott nyomjuk össze a stoppert, először alul, majd felül. Ezt a lépést megismételjük az utolsó gyöngyökkel is. Végezetül a sodronyra ismét felfűzünk egy stoppert, majd a záródás egyik felén áthúzzuk a sodronyt és kb. 1-1,5 cm-t visszahajtunk a sodronyból, ami fogja a záródást, a visszahajtott részig felhúzzuk a stoppert, és a két sodronyszálat összefogva nyomjuk össze a stoppert.

A fülbevalóhoz a két szerelőpálcára felhúzzuk váltakozva a gyöngyöket, és ha hosszú, lógó fülbevalót akarunk, akkor a végéből nem is kell levágni, hanem csak behajlítjuk a végét, amit felakasztunk a fülbevalóalapra.

 

Ezt az ékszer szettet szintén ajándékba készítettem, Ani néninek, kisfiam bölcsődei gondozójának búcsú ajándékba.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy saját készítésű ékszerrel dobja fel a tavaszi ruhatárát, akkor sok sikert kívánok a kivitelezéséhez!

A sorozat további részében is sok hasznos ötletet adok tavaszi kiegészítők készítéséhez.

 

További kellemes napot!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.04.07. 13:19 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés gyöngyfűzése

Desszert

Hozzávalók: 7 egész tojás, 15dkg cukor, 10 dkg darált mák, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ½ csomag sütőpor

A tészta elkészítése igen egyszerű és gyors, ezért már kezdésként bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy bemelegedjen. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket egy nagy tálban (a legjobb fém, üveg vagy porcelán) keményre felverjük, ezután egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd külön-külön a többi hozzávalót is, gyengéden kevergetve a habverővel. Mielőtt a lisztet hozzáadnánk, keverjük hozzá a ½ csomag sütőport. Egy kb. 20x30 cm-es kikent (zsír, vaj vagy margarin, ami van otthon) tepsibe öntjük, de a legjobb egy sütőpapírral kibélelni a tepsit. Az előmelegített sütőben közepes lángon (8 fokozatú gázsütő 4-es fokozatán) kb. 25 percet sütjük, illetve egy villával vagy hústűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e rá már a tészta. A kész lapot ketté vagy három felé vágjuk, és az alábbi krémmel töltjük. De aki nem szereti a vajkrémes töltelékeket, az dupla mennyiséget készíthet a pudingból több cukorral és azzal töltheti, vagy ízlés szerint baracklekvárral illetve savanykás erdei gyümölcs lekvárral.

Vaníliáskrém

Hozzávalók: 1 db tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 púpos evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor (legjobb a Bourbonos), 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg cukor

A hozzávalókat –a vaj és a 10 dkg cukor kivételével – simára keverjük és felfőzzük, majd lehűtjük. A vajat és a maradék cukrot kézi mixerrel fehéredésig keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként a vajkrémhez keverjük, majd betöltjük vele a tortalapot. A kész tortát az alábbi csokimázzal öntjük le.

Csokimáz

Hozzávalók: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tej

A hozzávalókat beletesszük egy edénybe és felfőzzük, amíg hólyagosodni nem kezd. Két-három percig állni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük, és egyenletesen elsímítjuk.

 

A siker garantált!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.03.27. 19:11 Szólj hozzá!

Címkék: édesség recept gasztró desszert

Programajánló

Az elmúlt hétvégén a XIII. Kézműves Kiállítás és Vásár alkalmával (2010.03.06-07.) megnéztük a szintén a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő Foltvarázs kiállítást is, mely a Csillaghegyi Öltögető foltvarró csoport munkáiból mutat be jó néhány különleges darabot. Engem teljesen lenyűgöztek! Néhányat, melyek különösen tetszettek, le is fotóztam és most veletek is megosztom ezeket a fantasztikus munkákat. Be kell vallanom, hogy bár az egyik szakmám a varrás, őszinte csodálattal adózom a hölgyeknek, akik ezeket a patchwork munkákat készítették, mivel úgy érzem, bennem nem lenne elég türelem és kitartás ehhez az aprólékos munkához.

Akiket szintén érdekel a foltvarrás, illetve a képek alapján kedvet kaptak ahhoz, hogy megnézzék ezt a kiállítást 2010. április 4-ig még megtehetik a Petőfi Csarnokban (1146 Budapest, Zichy Mihály út 14., tel: 06-1-363-3730), nyitva naponta 9 és 19 óra között.

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.03.10. 12:25 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív programajánló ötletek hobbi otthon patchwork foltvarrás

Kézműves technikák

Az elmúlt hétvégén (2010. március 6-7.) került megrendezésre a XIII. Kézműves Kiállítás és Vásár a Petőfi Csarnokban. Néhány képpel megörökítettem az élményeinket – főként azokat a témákat, amik a leginkább érdekeltek bennünket – melyeket most megosztok veletek is. A húgomat a tűnemezelés hozza leginkább lázba, én pedig (természetesen) az ékszerkészítésért rajongok... :-)

Nagyon sok helyen le lehetett ülni, kipróbálni a különböző technikákat: dekupázs, ékszerkészítés (gyöngyökből, drótból), pólómatricázás, tűnemezelés, selyemfestés stb. gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Mi is leültünk a különböző asztalokhoz kipróbálni néhány technikát, a húgom mesegyapjúból készített angyalkát, én meg a régen vágyott drótékszer készítést próbáltam ki, ami valójában könnyebb, mint azt eddig gondoltam volna... :-)

Azok, akik lemaradtak, most kapnak kedvet, vagy újra szívesen részt vennének a kiállításon 2010. november 13-14. között ellátogathatnak a következő Kézműves  Kiállítás és Vásárra a Petőfi Csarnokba.

Készül az angyalka...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... és az ekészült darab.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portré nemezeléssel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portré nemezeléssel II.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cica nemezeléssel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy profi ékszerkészítő drótékszerei, és az én első saját készítésű drótékszereim... :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.03.09. 10:05 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív programajánló ötletek hobbi

Programajánló

Úgylátszik a mai nap a programajánlás napja... :-) Mivel megint egy e hétvégi programot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, és egyben a Mosolyszigetre invitálni titeket. Én már több alkalommal vettem részt ezen a programon és nektek is csak ajánlani tudom. Ez egy igen különleges program, amit talán az alábbi kis történettel tudnék a legjobban jellemezni.

Az Öreg Cherokee Indián

Egy este az öreg cherokee indián mesélni kezdett az unokájának arról a csatáról, ami minden emberben zajlik.

Azt mondta: "Fiam a csata két farkas között zajlik, akik mindannyiunkban ott lakoznak. Egyikük a Rossz. - A düh, irígység, féltékenység, sajnálat szánalom, kapzsiság, erőszak, önsajnálat, bűntudat, harag, kisebbrendűségi érzés, hazugság, hamis büszkeség, mások hibáinak hánytorgatása, felsőbbrendűség, félelem. Másikuk a Jó. - A nyugalom, a kíváncsiság, az öröm, béke, bőség, szeretet, remény, lelkesedés, alázat, kedvesség, jóindulat, empátia, nagylelkűség, igazság, együttérzés és a hit.”

Az unoka elgondolkodott egy pillanatra, majd megkérdezte nagyapját. "És melyik farkas győz?" Az öreg indián mosolyogva válaszolt: "Az, amelyiket eteted."

Ha te azok közé tartozol akik a Jót szeretnék éltetni, akkor ott a helyed ezen az estén!

A program A Te vagy az Alkotó, hát alkoss! című felfedező CD sorozat Nyugalom című részének meghallgatása, előtte beszélgetés a Nyugalomról, majd a meghallgatás után a tapasztalatok megosztása. Az én személyes tapasztalatom az volt, hogy megszünt a fejfájásom, fáradságom és másnap akadály nélkül vettem a vizsgámat a CD meghallgatását követően.

Különlegessége lesz még ennek az estének, hogy Bende István – az aurafotózás nagy szakértője, több kapcsolódó számítógépes program fejlesztője – készít majd aurafotót a CD meghallgatása előtt és után is. Bende Istvánon kívül lesz még egy meglepetés vendég is.

Időpont: 2010. március 7, vasárnap este 17:30-tól

Helyszín: IV. ker. Budapest, Váci út 13., Andretti Üzletház nagyterme I. emelet

A meghívó itt olvasható: www.mosolysziget.com/programok.htm

Azok akik a Kathy Art blogra hívatkoznak, a helyszínen ingyenes tiszteletjegyet kapnak az előadás előtt. Plédet vagy polofómot hozzatok magatokkal!

Ha többet szeretnél megtudni a Mosolyszigetről akkor nézz szét a www.mosolysziget.com weboldalon.

További szép napot!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.03.04. 15:10 Szólj hozzá!

Címkék: programajánló ötletek

Programajánló

Most hétvégén (március 6-7-én) rendezik meg a Petőfi Csarnokban a XIII. Kézműves Kiállítás és Vásárt.

Ez a program igazi családi kikapcsolódást ígér, mivel a kiállítás alkalmával nem csak a kiállító kézművesek portékáit lehet megvásárolni, hanem bemutatókat, foglalkozásokat is tartanak, melyen a felnőttek és a gyerekek egyaránt megismerkedhetnek, és ki is próbálhatják a különböző kézműves technikákat.

A hagyományos népművészetek, mint bőrműves, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb. mellett megtalálhatóak lesznek a modern kézműves tecnikák is, mint üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, szárazvirág-kompozíció, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagokból készült használati és dísztárgyak stb. képviselői is.

A kiállításon nem csak a kész kézműves tárgyak megvásárlására lesz lehetőség, hanem a különböző technikákhoz szükséges alapanyagok is. Így ha a kiállításon megismert technikák közül valami nagyon elnyerte a tetszésünket meg is vásárolhatjuk a szükséges alapanyagokat és otthon is kivitelezhetünk újabb és újabb tárgyakat. És ha már van kedvenc technikánk ahhoz is találhatunk újabb ötleteket, illetve alapanyagokat.Kisgyerekeseknek is bátran ajánlom ezt a rendezvényt, mert amíg az anyukák a különböző kézműves technikákkal ismerkednek, addig a kicsik szórakozásáról ingyenes játszóház gondoskodik.

 

Helyszín:        Petőfi Csarnok

1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.

Tel: 06-1-363-3730

 

Belépő:           Felnőtt: 600,- Ft

Gyermek (6 éves kortól), nyugdíjas: 400,- Ft

Családi: 1.200,- Ft

 

 

Forrás: http://web.axelero.hu/csmkiszov/PeCSa/kezmuves.htm

 Kellemes hétvégét és jó szórakozást kívánok!

 Kedvcsinálónak néhány kép a tavalyi vásárról:

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.03.04. 14:12 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív programajánló ötletek hobbi

Szalvétatechnika – dekupázs

A „nőcis” dolgok kitűnő rejtekhelye egy kis ládika vagy doboz, melyben apró emléktárgyak, fényképek, levelek, ékszerek lapulhatnak. És valljuk be a mai kor emancipált, két lábon a földön járó lányai, asszonyi is azért még epekedve csodálják régi kastélyok és berendezéseik „csipkés” romantikáját. Ezt a romantikát csempészhetjük budoárunkba – ó pardon! – mai szóhasználattal élve inkább szobánkba egy szép kis dobozka segítségével.

És az a legszebb az egészben hogy különösebb művészi érzék nélkül is vállalkozhatunk egy ilyen romantikus kellék kivitelezésére a szalvétatechnika segítségével. Már egy korábbi blogbejegyzésemben is kifejtettem (hobbieskreativ.blog.hu/2010/02/12/barati_italozasok_mutatos_kelleke), hogy azért kedvelem ezt a technikát annyira, mert „pótolja” hiányos művészi tehetségemet, nagyon sok stílus létrehozható vele (mint például most a romantikus), sokféle tárgy elkészítésére alkalmas, és még olcsó is! :-)

A képen látható dobozka – melyet anyukámnak készítettem ékszerdoboznak – egy kartonpapír doboz, egy tulipános szalvéta, kb. 2x30 cm egy virágmotívumos és egy sima bordó készen vásárolható szalag, valamint némi hobbifesték felhasználásával készült.

Elsőként lekentem a doboz külsejét fehér hobbifestékkel, ezt rövid ideig száradni hagytam (kézszárító illetve hajszárító segítségével a száradási idő csökkenthető). Majd a bordó festéket vettem a kezembe és egy kis darab szivacsot (mosogató szivacs tökéletes erre a célra), majd a festékből egy kicsit egy fém üvegtetőbe öntöttem és a szivacsot belemártottam, a felesleget pedig a fémtető szélén lehúztam, apró ütögető mozdulatokkal a képen látható módon a dobozka tetejét illetve oldalát megütögettem (szakkifejezés: stuffoltam!), ez adott neki egy kis „antikos” feelinget. A doboz felső szélét is megfestettem ezzel az eljárással, de ez nem látszik, ha rajta van a teteje. Száradás után jöhetett a szalvéta! Az egészben a legmacerásabb a tulipán motívum kivágása volt... Ja, a szalvéták általában három rétegűek, úgyhogy először az alsó két réteget el kell távolítani! Ez azért nekem sem volt mindig evidens... :-) A motívum kivágása után bekentem a szalvéta hátulját dekupázs ragasztóval (erre a célra használt ecsettel), majd óvatosan ráillesztettem a dobozka tetejére, és a tulipánom tetejét is átfestettem a dekupázs ragasztóval (ekkor még az apróbb ráncok kisimíthatóak). A dobozka tetejét félre tettem száradni, majd az alja következett. Szerencsém volt, mert ez a szép japán cseresznyevirágos motívum a tulipános szalvétám szélén futott körbe, így csak onnan kellett kivágnom... :-) Ha jól emlékszem három csíkból áll az alja, itt természetesen a mintákat próbáltam összeilleszteni, hogy ne tűnjön fel. A tulipánhoz hasonló módon a csíkok hátulját is bekentem dekupázs ragasztóval, felragasztottam a dobozkám aljával párhuzamosan, majd a tetejét is átkentem a ragasztóval. Miközben száradt a dekupázsom, azon tűnődtem, hogy vajon mivel tehetném még egy kicsit romantikusabbá a dobozkámat... Így jött az ötlet a szalaggal. Mivel egy szalagot sem találtam, ami igazán tetszett volna magában, ezért egy egyszínű, bordó alapot választottam, a tetejére pedig egy áttetsző rózsaszín, virágmotívumos keskenyebb szalag került hobbiragasztó segítségével.

Az egész nem sok idő, nem sok pénz, de a végeredmény igazán látványos...! :-)

Kitűnő sajátkészítésű ajándék például barátnőknek, anyukáknak, nagymamáknak. De saját magunknak is!

Aki kedvet kapott hasonló dologhoz, annak örömteli alkotást kívánok! Ha kérdésetek merült volna fel az elkészítéssel illetve egyébbel kapcsolatosan, itt a blogban szívesen állok rendelkezésetekre!

Mindenkinek további szép napot!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.24. 13:56 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon szalvétatechnika dekupázs

Gyöngyfűzés

Nem kell bonyolult gyöngyfűző tudomány ahhoz, hogy Swarovski kristálygyöngyökből mutatós, szépen csillogó ékszert készítsünk! Ezt jól példázza a most bemutatott nyaklánc is.

Valójában még ez a darab is egyike az elsők között fűzött ékszereimnek. Ezért is osztom meg veletek, mert aki még csak most fedezi fel magának a gyöngyfűzést, ékszerkészítést, vagy a Swarovski kristálygyöngyöket, az is mutatós eredményt érhet el vele rögtön az elején! J Szinte a fotóról leolvasható a minta, mivel csupán az öt darab kis virág motívum igényel némi fűzési ismeretet.

Hozzávalók:

 • 36 db 6 mm-es kúpos Swarovski kristálygyöngy

 • 30 db 4 mm-es kúpos Swarovski kristálygyöngy

 • 5 db 2 mm-es kásagyöngy (helyette 3 mm-es kúpos Swarovski kristálygyöngy is használható)

 • 2x40-45 cm-es sodrony (ez nyakméret függvénye, nekem a standard 42-43 cm vált be)

 • 5x25 cm-es 0,25-ös damil

 •  4 db stopper

 • 1 db záróelem (pl. delfinkapocs, mágneszár stb)

 Első lépésként az öt darab virág motívumot készítjük el. Négy darab 6 mm-es kristálygyöngyöt felfűzünk az egyik damilra, majd az utolsó szemen szembefűzünk. (A szembefűzésről már volt szó egy előző bejegyzésemben: hobbieskreativ.blog.hu/2010/02/05/valentin_napig_meg_elkeszul)

 Ha ezzel megvagyunk, akkor a damilunk két végére felfűzünk egy-egy 4 mm-es kristálygyöngyöt, majd az egyik szálra felveszünk egy szem kásagyöngyöt, és azon vezetjük keresztül a két damilt, ezután is felfűzünk egy-egy kristálygyöngyöt a két damilunk végére, végezetül pedig az alsó 6 mm-es kristálygyöngyön ismét szembe fűzzük a damilokat. Az egyik damilt körbe vezetjük az alsó 6 mm-es kristálygyöngyökön, és amikor találkozik a két szál duplán megcsomózzuk. Ezután még a csomó melletti egy-egy kristálygyöngyön átvezetjük a damilunkat és itt vágjuk el a damilt, szorosan a kristálygyöngy mellett. Így nem bomlik ki a csomónk, de a biztonság kedvéért a csomókra cseppenthetünk egy kis hobbiragasztót, vagy körömlakkot. Azonban a pillanatragasztót kerüljük, mert az elszínezi a Swarovski kristálygyöngyöket. Tapasztalatból mondom! J (Pont ennél a darabnál jártam vele így. Szerencsére acetonos körömlakklemosóval le lehetett szedni a fehér elszíneződést róla.)

Ezután – a képen látható módon – a két sodronyra felhúzzuk az öt darab kis virág motívumunkat, a két szemközti alsó 6 mm-es Swarovski kristálygyöngyön átvezetve a sodronyt. Két virágmotívum közé pedig fűzünk egy 4, egy 6, és ismét egy 4 mm-es kristálygyöngyöt, majd a két sodronyt pár centivel a kristálygyöngyök után egy-egy stopperrel összekapcsoljuk. Az így összefogott két sodronyszálra is felfűzünk még egy 6, egy 4, és ismét egy 6 mm-es kristálygyöngyöt mindkét oldalon. Végezetül pedig a stopperekkel rögzítjük a két végén a záródást.

Több szín kombinációjából is elkészíthető ez a nyakék. A virág motívumok színétől eltérőek lehetnek a közéjük fűzött gyöngyök, úgy is szépen mutat. Én ezt a nyakéket az anyukámnak készítettem karácsonyi ajándékba, és mivel az ő kedvence a rubint, így ez lett a domináns szín. Ígértem neki hozzá egy ékszerórát is, ami a mai napig is csak készül... :-) Ha végre beérik a dolog, akkor azt is bemutatom Nektek.

Ha kedvet kaptatok hozzá, akkor sok sikert a kívánok a kivitelezéshez! (És ha elakadnátok forduljatok hozzám nyugodtan segítségért!)

További szép napot!

 

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.22. 13:52 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

Gyöngyfűzés

Ki gondolná hogy aranyékszert fűzni is lehet...? :-) Mégpedig arannyal bevont gyöngy formájában.

A Swarovski gyöngyök mellett a másik kedvencem a japán gyöngyök, mivel szép, egységes mintát alkotnak. Ezt a nyakláncot japán Delica (11/0 méretű), Miyuki (15/0 méretű) és Swarowski (6 és 3 mm-es méretű) gyöngyök felhasználásával készítettem. A Delica gyöngyök érdekessége még, hogy valódi arannyal bevont, hozzá pedig az arany színéhez közel álló Swarovski gyöngyöket válogattam. Így az egésznek egy keleties arany ékszer hatása lett.

Ez a nyaklánc az egyik unokatestvérem, Arany (Aranka becézve) készült, névnapjára, innen az elnevezés...

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.17. 10:15 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

Gyöngyfűzés

Csomó hátán csomó... Pár perc alatt – mindenféle előtanulmány nélkül – mutatós nyakláncot készíthetünk pár nagyobb méretű Swarovski kristálygyöngyből, egy hosszú bőrszállal, és néhány csomóval.

Swarovski gyöngy helyett használhatunk nagyobb, mutatós üveggyöngyöt, fagyöngyöt, fémgyöngyöt, egyebet. A gyöngyök illetve csomók számától függően, valamint hogy milyen hosszú láncot szeretnénk 1,5-1,8 méter hosszú bőrszálat kettévágunk. A két szálat együtt félbehajtjuk és középen megcsomózzuk, majd a legjobb a nyakunkba tenni, és úgy kijelölni az egyes gyöngyök helyét, és megcsomózni.

Ez a darab az egyik unokahúgom 18. születésnapjára készült.

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.14. 10:00 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

 Nálunk a férjem a száraz zsemlék leltáráért felelős személy. Amikor úgy ítéli meg, hogy már kellő számban sorakoznak a kenyértartóban a száraz zsemlék, akkor mindig megkérdezi: „Mennyi zsemle is kell a máglyarakáshoz?”. (Mert persze ezt sohasem tudja megjegyezni.) „Öt.” - válaszolom. Örömmel nyugtázza, hogy megvan a szükséges mennyiség, ekkor a konyhapulton lévő gyümölcsös kosár felé fordul: „Alma van itthon?”

Valahogy így indul nálunk a máglyarakás készítése... És ha nálatok is akad otthon száraz zsemle meg alma, vagy legalább is közel van a zöldséges, akkor már ti is belevághattok... J

Azaz igazság, hogy hosszú évekig csak kifőzdékben hódoltam ennek az egyszerű, finom édességnek, sehogyan sem tudtam a megfelelő receptre bukkanni, bár számos szakácskönyvem, és sütni-főzni szerető ismerősöm van. Végül is itt, az interneten bukkantam rá a megfelelő receptre kb. 10 éve. Akkor még nem voltak gasztroblogok, sőt azt hiszem blogok sem nagyon, de azért már jó sok receptes oldal létezett. Az eredeti receptet egy kissé át kellett alakítanom, mivel az első próba után vagy egy évre elment a kedvem a máglyarakás készítéstől, mert nem lett túl nyerő, olyannyira hogy a kukában végezte... L Egy év után újult erővel nekibátorodva kidolgoztam ezt a jelenleg is érvényes stratégiát...

Olvastam már máglyarakás címén elég sok mindent, de én az egyszerűség híve vagyok, ez is egy egyszerű recept, úgyhogy nem kell nagy felhajtás...

Hozzávalók (kb. 30x20 cm-es tepsihez):

5 db száraz zsemle, (bátran az egyhetes is, ha még nem kezdett el penészedni), 5-6 db alma, őrölt fahéj, 8 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 3 db tojás, 22 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. 15-20 dkg sárgabarack lekvár, a tepsi kikenéséhez vaj, vagy margarin, zsemlemorzsa

 Az almákat mosom, hámozom, magházukat eltávolítom, majd vékonyan felszeletelem, hosszába. A kimért vajból, vagy margarinból (mikor éppen melyik lapul meg a hűtőben) kb. 5 dkg-ot egy teflon serpenyőbe teszek, felolvasztom, rádobom a felszeletelt almákat, bőségesen megszóróm a tetejét őrölt fahéjjal, majd a kimért cukor kb. 1/3-ad részét ráborítom, és öt perc alatt összepárolom. Már ekkor elindul a család nyálelválasztása, mert a fahéjas alma illata betölti az egész lakást. A serpenyőt az almával félrehúzom a tűzről, és magára hagyom. Most a zsemléken a sor, amiket kb. 1 cm vastagon keresztben felszeletelek (nem lapjára), és egy nagy, mély tálba rakom őket. Ekkor a tej kerül a tűzhelyre, amit felforralok. Amíg a tej felforr a tojásokat szétválasztom, és a sárgájukat kikeverem a maradék vajjal, vagy margarinnak, és annyi cukorral, hogy kb. 2 evőkanálnyi maradjon a kimért cukorból a tojásfehérjékhez is, valamint a vaníliás cukorral (javaslat Bourbon vaníliás cukor). Amikor a tej felforrt, hozzálöttyintem a tojásos keverékhez, és már locsolom is vele a zsemle szeleteket egyenletesen, hogy mindegyik jól megázzon. Amíg a zsemlék fürdőznek, addig bekapcsolom a sütőt, és kikenem vajjal, vagy margarinnal a tepsit, valamint meghintem zsemlemorzsával. Ezután a tepsi aljára rakosgatom az ázott zsemlék felét, erre rásimítom a párolt almát, majd a zsemlék másik fele következik. Ha maradna a tál alján a tojásos tejből, azt bátran locsoljuk a zsemlék tetejére. A sárgabarack lekvárunkat hígíthatjuk egy kis vízzel, ha túl kemény lenne, és nem tudnánk a zsemlék tetejére kenni. Én anyukám házi sárgabarack lekvárját használom, ami szépen folyik, és nem mellesleg isteni az aromája! Igazából még sohasem mértem meg a baracklekvárt, mindig annyit használtam, hogy szép vékonyan, egyenletesen fedje a zsemléket. Eztán mehet is a sütőbe!

Én a nyolc fokozatú gázsütőmben, a negyedik fokozaton sütöm, azaz közepes lángon kerek 30 percet. Ekkora már szépen megemelkedik a máglyarakás, és kis barnás kéreg keletkezik a szélén. (Néha annyira is megemelkedik, hogy már kicsepeg a lekvár a tepsi szélén a sütő aljára, ezért mindig teszek alá egy darab alufóliát, azt mégis csak könnyebb a sütés végeztével kikapni és kidobni, mint a sütőt súrolni!) Mire lejár a 30 perc, addigra kemény habbá verem a tojásfehérjéket a maradék cukorral. (Az eredeti recept még egy kis lekvárt is ír a tojásfehérjébe, de nekem nem vált be.) Kiveszem a tepsit a sütőből és gyors mozdulatokkal egyenletesen rákenem a tojáshabot a máglyarakás tetejére és még kb. 5-7 percre visszatolom a sütőbe – amíg szép sárgás-barnás színt nem kap a tojáshab – de a lángot mérsékelem kettes fokozatra. És itt jön a svédcsavar! Az eredeti recept szerint, ha elzártuk a sütőt, le kellene nyitni a sütőajtót, és még 10 percig így kellene szárítani a habot. Ez az ellenség megtévesztése! Én legelőszőr tettem bele lekvárt is, és az előzőek szerint jártam el, ezzel egy vékony, kemény cipőtalpra emlékeztető réteget kaptam (a szép, magas tojáshab helyett) a máglyarakásom tetején. Mivel ez nem vált be, gondoltam kipróbálom az ellenkezőjét, és láss csodát, működött! Tehát ha kikapcsolom a sütőt, NEM nyitom le a sütő ajtaját 10 percig, majd azután veszem csak ki. Az eredményt lásd a képen!

Jó étvágyat és szép napot! J

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.13. 10:00 2 komment

Címkék: ötletek édesség recept gasztró desszert

 Egy kellemes esti italozás hangulatát a barátokon, jó italokon túl még egy exkluzív szervírozás is emelheti. Ezt szolgálja az a tálca szett, melyet most mutatok be nektek, és dekupázs technikával készült.

Sajnos én az eléggé bénán rajzolók, festők társaságát gyarapítom, rajztechnikám megragadt valahol 4.-5. osztály környékén... És mindig is irigykedve csodáltam azokat, akik szabadkézzel is csodálatos motívumokat, képeket voltak képesek falra, valamilyen tárgyra, vászonra, stb. rajzolni, festeni. Ezért is csillant fel a szemem, amikor megismerkedtem a dekupázzsal, azaz a szalvétatechnikával. Megláttam benne a lehetőséget, hogy most már én is olyan csodálatos dolgokat „festhetek”, amilyeneket csak akarok.

Tudtátok, hogy a dekupázs a francia découpage igéből jön, melynek jelentése kivágni, körülvágni, és a XII-XIII. század óta ismert. Már a könyvmásoló szerzetesek is használták ezt a technikát kódexeik díszítésére. Elterjedése azonban a XVII. századra tehető, amikor is a kínai és japán lakktárgyak utánzására kezdték el használni – azok drága és csekély számú kínálatát ellensúlyozva – szemfüles velencei bútorkészítők. Ami később egyszerű utánzásból, igazi iparművészetté vált, és gyorsan terjedt Franciaországban, majd Angliában is. Olyannyira hogy a jó házból való kisasszonyoktól a hímzés és a muzsika mellett már a papírdíszítés művészetének elsajátítását is elvárták. A XVIII. századi Angliában pedig az arisztokraták úgynevezett „Print Room”-okat rendeztek be, amelyeket ezzel a technikával díszítettek.

Mára ismét nagyon divatos lett, mert viszonylag egyszerű technika, és szinte mindenféle díszíthető vele: bútorok, üveg, porcelán, kerámia, fa és műanyag tárgyak, textil, képek, képkeretek, készíthetőek vele karácsonyi, húsvéti díszek, stb. Én is azért kedvelem, mert mindenféle tárgyat lehet vele készíteni, szép, igényes díszítéssel és csak a fantáziám szabhat határt... J

Ez a tálca szett is igazi „műalkotás”. J Mint a képen is látszik, egy nagy fatálcából, és 6 db kartonpapír alátétből áll a szett. Először a kívánt színre festettem az alapanyagokat, vízalapú hobbi festékkel és egy napig hagytam őket száradni. Másnap a dekupázs papírból kivágott motívumok felragasztása következett, amelyeknek a helyét előzőleg ceruzával vékonyan bejelöltem. A papír hátulját bekentem dekupázs ragasztóval, a direkt erre a célra rendszeresített ecsetemmel, majd a helyükre illesztettem őket, óvatosan és egyenletesen a fatálcára, illetve kartonpapír alátétekre simítva őket, majd a tetejüket is átkentem a ragasztóval. Ekkor még az esetlegesen előforduló ráncocskák, buborékok a papíron kisimíthatóak. Újabb egynapi száradás után pedig lakkal kentem át a darabok minden oldalát, amely valamennyire vízállóvá tette őket. Persze azért vízben való mosogatását nem javaslom... J De nedves ruhával áttörölhetőek igény esetén. Ezt Gregornak, mostoha apósomnak készítettem karácsonyi ajándékként. Szerintem nagyon jó ajándék ötlet férfiaknak. Persze nőknek is... mondjuk egy szép „nőcis” motívummal. J

Remélem hasznosnak találtátok az ötletet!

További szép napot!

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.12. 15:17 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi otthon szalvétatechnika dekupázs

Főzés

 

Ahogy így sétáltam a téli hóban és fagyban, az jutott eszembe, hogy most igazán jólesne egy laktató húsos káposzta, ahogyan anyukám készíti, rizzsel és rárántva... Gyorsan meg is vettem a hozzávalókat. Igazi hétvégi kaja, az ember egyszer megfőzi, és egész hétvégén rá lehet járni, nem kell bajlódni a továbbiakban a főzéssel, lehet menni szánkózni... :-)

 Hozzávalók:

 • 1 kg sertés pörkölthús (fele-fele arányban lapocka és comb)
 • 1 kg savanyú káposzta
 • 1 kis bögrényi rizs
 • 1 db jó nagy vöröshagyma
 • 2-3 gerezd fokhagyma
 • 1 cső szárított, pici piros, hegyes erős paprika (vagy chili)
 • őrölt pirospaprika
 • 1-2 db babérlevél
 • köménymag
 • őrölt bors
 • a főzéshez pici olaj, vagy zsír
 • a rántáshoz pici olaj, vagy zsír, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika

 Úgy indul mint egy valamirevaló sertéspörkölt. Pici olajon vagy zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felkockázott sertéshúst. Fűszerezem bőven köménymaggal, őrölt borssal, babérlevéllel, és így pirítom kb. fél órán keresztül fedő alatt, közepes lángon. Ha közben zsírjára sülne, akkor mindig adok hozzá egy decinyi vizet, hogy le ne ragadjon. A vége felé beleaprítom a fokhagyma gerezdeket is. (Azért a vége felé, hogy ne égjen meg a fokhagyma.) A félóra végeztével félrehúzom a tűzről az edényt és hozzákeverek egy kis evőkanálnyi őrölt pirospaprikát – azért húzom félre, hogy a paprika nehogy megégjen – majd bőven feleresztem vízzel, hogy jól ellepje a húst. Ekkor beleteszem a kicsi erős paprikát, és egy evőkanálnyi sót (egyébként a só mennyiségét kezelje mindenki ízlése szerint), ha kezd forrni, hozzáadom a savanyú káposztát is. Ezzel hagyom úgy egy órácskára, hagy rotyogjon a fedő alatt, csak ha kell, néha egy kis vizet öntök rá. Az órácska vége felé, már a tetejére szórom a megmosott rizst, azért nem keverem közé alaposan, hogy az edény alján ne ragadjon le. Majd hozzákezdek a rántás elkészítéséhez is. Ehhez kicsi olajat vagy zsírt hevítek, amibe beleszórom a két evőkanál lisztet, alacsony lángon pirítom kicsit, épp hogy egy kis színe legyen, majd félrehúzom a tűzről, és még egy kávéskanálnyi őrölt pirospaprikát adok hozzá, majd kb. 2 deci vízzel feleresztem és még egy percre visszateszem a tűzre kevergetve, hogy jól feloldódjon a rántás. A rántás alatt ezután már el is zárom a gázt, majd félrehúzom a húsos káposztás fazekamat, és belekeverem a rántást. Ezzel már csak 5-6 percet főzöm, épp csakhogy összerotyogjanak az ízek, és már kész is. A hűtőben napokig rá lehet járni... :-)

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.06. 00:25 Szólj hozzá!

Címkék: ötletek főzés recept gasztró

Gyöngyfűzés

 

Még elkészítheted egyedi, gyöngyből fűzött szívecskédet Valentin napig, akár medál, akár kulcstartó, akár mobilékszer formájában! A részletes rajz és leírás segítségével egy óra alatt elkészíthető. Nagyon szép és kedves ajándék kedvesünknek, barátainknak, de akár saját magunknak is. Ez az én Valentin napi ajándékom Nektek... :-)

 

A piros medál bevonatos csiszolt gyögyből készült, a sötétbordó, türkíz színű mobilékszer pedig Swarovski kristálygyöngyökből.

Hozzávalók:

 • 44 db 4 mm-es gyöngy (Swarovski kúpos, cseh csiszolt vagy tekla), kezdőknek két eltérő színű gyöngyöt ajánlok, mivel ez megkönnyíti számukra, hogy átlássák a mintát, ebben az esetben 28 db gyöngy szükséges az alaphoz és 16 db a tetejéhez
 • 22 db kásagyöngy
 • 1,4 méter 0,25-ös, vagy 0,15-ös damil (ajánlom a 0,15-ös damilt, ugyan kicsit nehezebb vele dolgozni, főleg kezdőknek, de egy-egy gyöngyön olyan sokszor keresztül kell fűzni, hogy a 0,25-ös damilt a végén már nagyon nehéz áthúzni, ilyenkor egy fogó segítségével húzhatjuk át a tűt)
 • 2 db gyöngyfűző tű (a vékonyabb 12-es méretűt ajánlom, a fentiekben említett többszöri átfűzés miatt, az hogy elgörbül a tű, senkit se zavarjon :-) )
 • 1db szerelőkarika

 

Tipp: Ha 6 mm-es gyöngyöt használunk, akkor nagyobb szívecskét kapunk, de akkor a kásagyöngyből is használjunk valamivel nagyobbat.

Az alábbiakban megpróbáltam nagyon részletesen lerajzolni és leírni a fűzés menetét. Remélem sikerült mindenki számára érthetővé tennem... :-)

Elöljáróban: mindenhol sötéttel rajzoltam az újonnan felvett gyöngyszemeket. Két tűvel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a damil mindkét végére húzzunk tűt. Minden egyes művelet után húzzátok jó szorosan a gyöngyöket a helyére, ha kinyomtatjátok a mintát, akkor rá is tehetitek a rajzra a munkátokat, hogy leellenőrizhessétek minden addigi gyöngyszem a helyén van-e.

 

1. 4 db gyöngyöt felfűzünk az egyik tűvel, és az 1,4 méter hosszú damilunk közepére húzzuk, majd az utolsó, 4. gyöngyön szembefűzünk. Bocsi, az elejéről a 1-es sorszámot, illetve hogy 4 db (gyöngyöt), valamiért feltolta a kép jobb oldalára. Nem tudom visszahozni... Már a fenti képaláírásnál is...

Szembefűzés: ahol az egyik tűt kihúztuk a gyöngyből, a másik tűt ott dugjuk be, tehát szemben húzzuk át a két tűt ugyanazon a gyöngyön, vagyis keresztezzük a szálakat. (Ajánlom hogy azt a gyöngyöt, amin szembefűztök, ne húzzátok le a többihez, hanem a felfűzés után tartsátok meg a tű végénél, és úgy szúrjátok a másik tűt szembe vele.)

2. A jobb kezünkben lévő tűre 1 db gyöngyöt veszünk fel, a balra kettőt és a 2. gyöngyön fűzünk keresztbe.

3. Mindkét tűre 1-1 db gyöngyöt veszünk fel, majd a jobb oldali gyöngyön fűzünk keresztbe. Itt megfordítjuk a munkánkat és most lentről haladunk felfelé.

4. Ismét 1-1 db gyöngyöt veszünk fel a két tűre, és most a bal oldali gyöngyön fűzünk keresztbe, majd ezt (a keresztező) szálat belefűzzük a már mellette lévő gyöngybe, a képen látható módon.

5. A 4. lépést megismételjük.

6. Itt szintén 1-1 db gyöngyöt veszünk fel mindkét tűre, de a jobb oldali gyöngyön fűzünk keresztbe.

7. A bal oldali tűre 1 db gyöngyöt, a jobb oldalira 2 db gyöngyöt veszünk fel, majd a 2. gyöngyön fűzünk keresztbe.

8. A jobb és a bal oldali tűre is 1-1 db gyöngyöt veszünk fel és a baloldali gyöngyön fűzünk keresztbe.

9. A 8. lépést ismételjük, azzal a lépéssel megtoldva, hogy amikor a jobboldali tűt keresztezzük a baloldali gyöngyön, azt a szálat átfűzzük a már mellette lévő gyöngyön is, mint azt tettük a 4. lépésnél is. Ezzel készen van a szívecskénk teteje...

10. Mindkét tűre 1-1 db gyöngyöt veszünk fel, és a baloldali gyöngyön fűzünk keresztbe, majd ezt (a keresztező) szálat tovább fűzzük a már mellette lévő gyöngybe is.

11. A 10. lépést ismételjük.

12. Itt is 1-1 db gyöngyöt fűzünk fel a két tűre, azzal a különbséggel, hogy most a jobboldali gyöngyön fűzünk keresztbe. Ezzel el is készült a szívecskénk alapja. Kezdőknek innen ajánlom, hogy másik színű gyöngyöt használjanak, mivel ez megkönnyíti számukra, hogy átlássák a mintát a továbbiakban. Gyakorlatilag az alapéval megegyező mintát fűzünk a tetejére, azzal a különbséggel, hogy most a szív minta szélére eső gyöngyök tetejére nem fűzünk másik gyöngyöt, itt az alsó, már meglévő alapnak a gyöngyszemeibe fűzzük ismét a damilt. Ezért most már csak az alap mintáján jelölöm, hogy hová kerül új gyöngyszem (továbbra is sötéttel jelölve). A jobboldali tűvel, egy kivételtől eltekintve, már végig csak az alapminta már meglévő gyöngyszemeibe fűzünk.

13. A jobboldali tűt átfűzzük az első gyöngyön az alap szélén, a baloldali tűre 2 db gyöngyöt veszünk fel és a 2. gyöngyön szembefűzünk. Ezt a lépést még 2-szer megismételjük, az utolsó lépésnél már csak 1 db gyöngyöt veszünk fel a baloldali tűre és azon fűzünk szembe.

14. A jobboldali tűvel továbbra is az alap szélén következő gyöngyszemen fűzünk keresztül, a baloldali tűre most is csak 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk szembe, majd ezt (a keresztező) szálat belefűzzük a már mellette lévő gyöngybe, mint ahogyan ez tettük már az előző lépéseknél is. Ezt a lépést ismételjük. Majd a baloldali tűre felfűzünk 2 db gyöngyöt, és itt lesz a kivétel, amikor a jobboldali tűvel nem az alap szélső gyöngyébe fűzünk, hanem csak egyszerűen a 2. gyöngyön szembefűzünk vele.

15. A jobboldali tűvel az alap szélén haladva ismét, a következő gyöngyön fűzünk keresztül, majd a baloldalira 2 db gyöngyöt veszünk fel és a 2. gyöngyön szembe fűzünk. A jobboldali tűvel az alap szélén a következő gyöngybe fűzünk, a baloldalira most csak 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk keresztbe.

16. A jobboldali tűvel az alap szélén a következő gyöngybe fűzünk, a baloldalira 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk keresztbe, de itt már a keresztező szálat fűzzük tovább a mellette lévő gyöngyszembe. Ezt a lépést megismételjük. Most már az összes 4 mm-es gyöngy a helyére került. A fűzést tovább folytatjuk az eddigi szembefűzések szerint, a már felfűzött gyöngyökön, olyan formában, hogy a képen látható módon helyezkedjen el a két damil a végén.

17. Most már csak az van hátra, hogy a 4 mm-es gyöngyök közé befűzzük a kis kásagyöngyöket. A képen látható módon vezetjük a damilunkat a két tűvel. Először a jobboldali tűre fűzünk fel 1 db kásagyöngyöt és a következő 4 mm-es gyöngyön átvezetjük a damilt, így a szívecskénk sarkába kerül az első kásagyöngy, majd lefelé vezetjük át a damilunkat a szívecske belsejébe, itt kihagyjuk az első két 4 mm-es gyöngy közét, és csak a 2. és a 3. „lyukat” töltjük ki 1-1 kásagyönggyel a képen látható módon. Most visszatérünk a baloldali tűhöz, és azt a szívecske belseje felé eső gyöngyön vezetjük át, és itt felveszünk 1 db kásagyöngyöt, mielőtt tovább szúrnánk a következő gyöngyön. Ezt a lyukat hagytuk ki az előbb a jobboldali tű vezetésekor. Majd tovább folytatjuk a 2. és 3. „lyuk” kitöltését is 1-1 db kásagyönggyel.

18. Ha a 17. képen látható módon megérkeztünk a két damillal a szívecskénk tetejéhez, akkor a másik oldalára fordítjuk a munkánkat, és az iménti műveleteket megismételjük, csak éppen visszafelé haladva, végül a két damilunk a képen látható módon álljon.

19. Ekkor az egyik damillal elindulunk körbe, és minden 4 mm-es gyöngy közét kitöltjük 1-1 db kásagyönggyel, ha körbeértünk, akkor a másik damillal szembe haladva az előzővel, ismét körbehaladunk, hogy megerősítsük a szívecskénket. Végül a képen látható módon álljon a két damilunk, ami megfelel a 16. kép állásának.

20. A 17. kép első lépését megismételjük (kásagyöngy felvétele nélkül), és a kásagyöngy felett duplacsomót kötünk a két damilunkkal, majd a sötéttel jelölt gyöngyökön tovább fűzve a damilunkat, a felette lévő kásagyöngy után is kötünk két csomót, majd a szívecskénk tetején lévő gyöngyökön vezetjük ki a damilunkat (a kép szerint), ahol szorosan a gyöngy mellett elvágjuk.

21. Végezetül a képen jelzett helyre, a kásagyöngy mellett átvezetjük a szerelőkarikánkat. Ezek után már akár láncra, sodronyra, bőrzsinórra, vagy egyéb zsinórra tehetjük medálként, vagy mobilékszerként használhatjuk, kis függőre akasztva, ami hobbiboltokban kapható, vagy régi mobildíszről vehetjük le, de kulcstartóra is feltehetjük.

Remélem nem volt olyan nehéz... :-)

Sok örömet és sikert kívánok az elkészítéséhez!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.05. 22:53 2 komment

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

A császármorzsa receptjének is – mint minden másnak – számtalan varriációja létezik. Az interneten is széles skálája található a recept változatoknak, de ennél egyszerűbbel és finomabbal a magam részéről még nem találkoztam. Amióta megvan ez a recept, azóta sűrün kerül az asztalra akár hétköznap, akár hétvégén, amikor este egy kis édességre vágyunk (mint például ma este is). Ha minden hozzávaló megvan otthon, akkor kb. 15 perc múlva élvezhetjük is az „édes életet”. Vigyázat, egy adag sosem elég...

Még tavaly májusban egy hetet töltöttünk Zalakaroson. Leginkább csillagtúrákra mentünk, de azért fürdőztünk is. :-) Itt a fürdő területén az egyik éttermben ettem a legjobb császármorzsát életemben. Kicsit félve rendeltem mikor felfedeztem az étlapon ezt a finomságot, mivel már voltak rossz tapasztalataim, igaz nem császármozsa ügyben... De előforult nem egy esetben, hogy egy egyszerű finomság (pl. máglyarakás, túrógombóc) helyett, valami ehetetlent kaptam... :-(  Ezúttal tényleg a várakozásomat is felülmúlta, még a saját házi kivitelezésűmnél is finomabb volt, úgyhogy gyorsan megragadtam az alkalmat és a receptjét is elkértem. A pincérlány mesélte, hogy először búzadarával készítették a császármozsát ők is, mint ahogyan nagyon sok recept említi, de a darás változat nem ízlett a német vendégeknek, így vált be, és maradt ez a liszttel készült változat. Íme...

Hozzávalók egy adaghoz: 2 db tojás, 4 ek. liszt, 2 cs. vaníliás cukor, rumba áztatott mazsola (kb. 5 dkg), kb. ½ dl tejzsín, csipet só.

Ennyi volt az eredeti recept hozzávalói, de én még szoktam bele tenni egy kávéskanálnyi sütőport is, mivel enélkül elég sűrű maradt a tészta, a sütőportól pedig kicsit vastagabb, könnyebb lesz. Hasonló eredményt érhetünk el, ha nem sütőport teszünk bele, hanem a tojásfehérjét felverjük és úgy keverjük a tésztához, mint ahogy azt más receptekben is olvastam már... Nekem ez a változat nem jött be, mivel a sütése is nehézkesebb (mivel így még vastagabb lesz a tészta), és az íze sem tetszett annyira, mint amikor nem vertem fel a tojásfehérjét. De ki lehet próbálni mindkét változatot, és el lehet dönteni...

Elkészítése:

Először kikeverem a tojásokat a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd hozzákeverem a lisztet. Ezt a sűrű tésztát hígítom a kb. ½ dl tejszínnel. Ezzel a tészta készen is volna... Ugye eddig milyen egyszerű volt...?

Állítom hogy a jó császármorzsa sikere a sütésén áll vagy bukik. Ezért ezt a részét aprólékosan leírom – mivel nekem is ez okozta a legnagyobb nehézséget –  és többszöri nekifutás eredményeként sikerült ezt a nyerő változatot kikísérleteznem... Szóval egy teflonserpenyőt ajánlok, hozzá pedig egy fakést, vagy egy széles fakanalat. Én a magam részéről vajban szoktam sütni, de olajban is lehet, kinek-kinek ízlése szerint, meg ami van a hűtőben... A vajból kb. 2 dekányit dobok a serpenyőbe, és amikor ez felforrósodott egy óvatos és gyors mozdulattal belelöttyintem a rumba áztatott mazsolát a rummal együtt. Vigyázat, erősen sercegni kezd! Ha jól kisercegte magát, akkor jöhet rá a tészta, amit a legjobb a serpenyő szélénél körbecsurgatni, és végül a közepére csurgatni a maradékot. Ez azért praktikusabb így, mert ha a serpenyő közepébe öntjük az egész tésztát egyszerre, akkor azzal a mazsola szemek kiszorulnak körbe a szélére, ahol hamarabb megégnek, és a tésztánk alján sem oszlanak el egyenletesen. Ezután kb. 3 percig, alacsony lángon, aranybarnára sütöm az egyik felét, majd a fakéssel, vagy szélesebb fakanállal négyfelé vágom a serpenyőben a félig sült tésztát és így fordítom meg őket. A másik oldalát is kb. 3 percig sütöm, végül falatkákra vagdosom a tésztát a fakéssel és így is sütöm még egy izmos percig, de ekkor már fentebb tekerem a lángot alatta, hogy mindenütt szép aranybarna színt kapjon, miközben rendületlenül rázogatom-forgatom a kis falatkákat. Ha mindezzel megvagyok tányérra borítom, és még forrón vastagon megszórom porcukorral, hogy egy kis kérget alkosson a porcukor a forró tésztán, majd nyakon löttyintem egy kis házi baracklekvárral. Ami már disznóság ugyan, mint ahogy Klári (anyósom) mondaná, de így az igazi...

Kép most nem készült, mivel ez olyan gyorsan elfogyott, hogy nem érkeztem lencsevégre kapni... De ha valaki kibírja, hogy először lefotózza és csak azután egye meg, az kérem juttassa el hozzám a képet... :-)

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.01.31. 22:50 Szólj hozzá!

Címkék: ötletek főzés recept gasztró otthon

Gyöngyfűzés

 

És íme két kis friss szösszenet...! Mint már említettem, nem régen volt az államvizsgám, és a hétvégén volt a diplomaosztóm!!! Ennek örömére a tanulmányi osztályon dolgozó hölgyeknek készítettem egy-egy apró medált Swarovski kristálygyöngyökből, melyeket fekete és arany színű sodronyra fűztem fel. Szerintem jobb ajándék mint egy doboz bonbon, mivel ez nem hízlal, viszont szépen csillog... ☺

A hölgyek is nagyon örültek a saját készítésű, szokatlan ajándéknak!

Egyszerű, húsz perc alatt elkészíthető ajándék, a színek végtelenül varriálhatóak: egy színben, több színben, valamint amire felfűzzük a medált az is lehet bőrszíj, selyemzsinór, egyéb zsinór, keskeny szalag. Ezek varriációi szerit lehet hétköznapi vagy akár alkalmi viselet is. A maradék gyöngyökből pedig akár egy egyszerű fülbevalót is fűzhetünk hozzá, szerelőpálcára felfűzve és egy fülbevaló akasztóhoz erősítve. De saját magunknak is szép ajándék... ☺

 

További szép napot!

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.01.26. 11:24 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzése swarovski kristálygyöngyök

Ez a most bemutatott kollekció a másik nagy szerelmemmel, a mozaikolással készült. Mindenki megnyugtatására közlöm, aki most felhördült, hogy micsoda gyakorlat kell ennek a szettnek az elkészítéséhez, ez életem második mozaiktechnikával késztített darabja, illetve darabjai. Az alapanyagokon kívül a szett elkészítése nem igényel mást csak kitartást, de azt jó sokat! ☺

Mint a képen is látszik a szett egy jó nagy fatálcából, és szintén fából készült hat darab poháralátétből és egy teafiltertartó dobozból áll, innen a szett neve is: teáskészlet. Mivel Emese, a sógornőm, nagyon kedveli a teákat.

Először több alkalmból álló esti tevékenység során felragasztgattam szilokon ragasztóval a mozaikokat az alapanyagokra. Majd a „piszkos munka” következett, a fugázás! Azután lefestettem őket. Mivel ez a szín éppen nem volt kapható, így egy sötétbarnát világosítottam ki egy kis fehér festékkel. Képzelhetitek amikor nem lett elég a bekvert festék! Végezetül pedig lakk került rájuk spray formájában. A lakkozással legyünk nagyon óvatosak, mivel nekem is sikerült úgy járnom, hogy az első lakkspray amit vettem, csúnya foltokat hagyott, még csak meg sem száradt, és mivel sietősre vettem a figurát, az összes darabot egyszerre lakkoztam, így az összes munkám tönkretettem egycsapásra! Odalett a rengeteg munkaórám, egy karácsonyi ajándékom, és egy kalap pénz, amibe az alapanyagok kerültek...! Szerencsém volt, mivel a kedvenc hobbiboltomban egy másik lakkspray-vel meg tudták menteni, és még a foltok is eltüntek! Ezért nektek azt ajánlom, hogy mindig egy kis felületen próbáljátok ki először a lakkot, ha még nem ismeritek.

Utolsó lépésként pedig a teafiltertartó doboz üvegfelületére felíratot készítettem üvegkontúr segítségével. (Tea for two & two for tea, You for me & me for you...)

Ez is karácsonyi ajándékként készült Emesének. Gondolhatjátok az arcát, mikor meglátta! És azt is elképzelhetitek, hogy a végén nekem is nehezemre esett megválnom tőle! ☺

Remélem Ti is kedvet kaptatok a mozaikoláshoz! Persze nem kell mindjárt ekkora projekttel kezdeni! A későbbiekben bemutatok néhány egyszerűbb darabot is, és számtalan ötletet a mozaikoláshoz! 

Szép napot! 

 

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.01.25. 13:09 Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ötletek hobbi mozaikolás mozaiktechnika