Recept

 

 
Anyukámék kertjében hosszú évek óta teremnek a mosolygós piros és fekete ribizlifürtök. Minden évben sok finomság készül belőlük, ribizli szörp, ribizli bor, és természetesen sok ribizlis édesség. Ezúttal ez utóbbiak közül osztom meg veletek a kedvenc ribizlis süteményemet, melyet az évek folyamán egy kicsit átalakítottam. Bátran lehet vele tovább kísérletezni! :D
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók (29X37cm-es tepsihez):
4 db nagyobb tojás, 4 evőkanál forró víz, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 37 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 7 dkg vaj, 8 evőkanál tej, 1 kg ribizli, 25 dkg cukor
 
A tojásokat szétválasztom és a 4 tojássárgáját 4 evőkanál forró vízzel habosra keverem, majd apránként hozzászóróm a 20 dkg cukorral elkevert vaníliás cukrot és fehéredésig tovább keverem. Nekem erre a célra jól bevált a habverő.
A lisztet összekeverem a sütőporral, a vajat pedig felolvasztom (mikróban 30-40 másodperc), majd a tejjel együtt a tojásos keverékhez adjuk. A sütőt 200˚C-ra melegítem. A tepsit kivajazom, a tésztát belesimítom és kb. 15-20 percet sütöm közepes erősségű tűznél (nyolcfokozatú gáztűzhelynél négyes fokozat), amíg aranysárga nem lesz a tésztám.
A tojásfehérjéket keményhabbá verem, és apránként hozzáadok 15 dkg cukrot, a maradék cukrot pedig a lecsumázott ribizliszemekre szóróm közvetlenül azelőtt, hogy a tésztára szórnám őket (annak elkerülése érdekében, hogy levet eresszen). Kiveszem az elősütött tésztát a sütőből rászóróm a cukrozott ribizlit, majd pedig rásimítom a tojásfehérjét. Még további 15-20 percre visszatolom a sütőbe, de a tüzet mérsékelem kb. 150 ˚C-ra (nyolcfokozatú gáztűzhelynél kettes fokozat), inkább csak szárítom a tojáshabot.
Az eredeti recept szerint a gyümölcsöt és a tojáshabot össze kell keverni, és úgy a tésztára simítani, de nekem az nem vált be, így maradt ez a réteges megoldás.
 
Tipp: Ribizli helyett más bogyós idénygyümölccsel is ki lehet próbálni, mint áfonya, egres, vagy cseresznye.

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.06.08. 14:33 Szólj hozzá!

Címkék: ötletek édesség recept sütemény desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbieskreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr602065719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása