Gyöngyfűzés

 

Még elkészítheted egyedi, gyöngyből fűzött szívecskédet Valentin napig, akár medál, akár kulcstartó, akár mobilékszer formájában! A részletes rajz és leírás segítségével egy óra alatt elkészíthető. Nagyon szép és kedves ajándék kedvesünknek, barátainknak, de akár saját magunknak is. Ez az én Valentin napi ajándékom Nektek... :-)

 

A piros medál bevonatos csiszolt gyögyből készült, a sötétbordó, türkíz színű mobilékszer pedig Swarovski kristálygyöngyökből.

Hozzávalók:

  • 44 db 4 mm-es gyöngy (Swarovski kúpos, cseh csiszolt vagy tekla), kezdőknek két eltérő színű gyöngyöt ajánlok, mivel ez megkönnyíti számukra, hogy átlássák a mintát, ebben az esetben 28 db gyöngy szükséges az alaphoz és 16 db a tetejéhez
  • 22 db kásagyöngy
  • 1,4 méter 0,25-ös, vagy 0,15-ös damil (ajánlom a 0,15-ös damilt, ugyan kicsit nehezebb vele dolgozni, főleg kezdőknek, de egy-egy gyöngyön olyan sokszor keresztül kell fűzni, hogy a 0,25-ös damilt a végén már nagyon nehéz áthúzni, ilyenkor egy fogó segítségével húzhatjuk át a tűt)
  • 2 db gyöngyfűző tű (a vékonyabb 12-es méretűt ajánlom, a fentiekben említett többszöri átfűzés miatt, az hogy elgörbül a tű, senkit se zavarjon :-) )
  • 1db szerelőkarika

 

Tipp: Ha 6 mm-es gyöngyöt használunk, akkor nagyobb szívecskét kapunk, de akkor a kásagyöngyből is használjunk valamivel nagyobbat.

Az alábbiakban megpróbáltam nagyon részletesen lerajzolni és leírni a fűzés menetét. Remélem sikerült mindenki számára érthetővé tennem... :-)

Elöljáróban: mindenhol sötéttel rajzoltam az újonnan felvett gyöngyszemeket. Két tűvel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a damil mindkét végére húzzunk tűt. Minden egyes művelet után húzzátok jó szorosan a gyöngyöket a helyére, ha kinyomtatjátok a mintát, akkor rá is tehetitek a rajzra a munkátokat, hogy leellenőrizhessétek minden addigi gyöngyszem a helyén van-e.

 

1. 4 db gyöngyöt felfűzünk az egyik tűvel, és az 1,4 méter hosszú damilunk közepére húzzuk, majd az utolsó, 4. gyöngyön szembefűzünk. Bocsi, az elejéről a 1-es sorszámot, illetve hogy 4 db (gyöngyöt), valamiért feltolta a kép jobb oldalára. Nem tudom visszahozni... Már a fenti képaláírásnál is...

Szembefűzés: ahol az egyik tűt kihúztuk a gyöngyből, a másik tűt ott dugjuk be, tehát szemben húzzuk át a két tűt ugyanazon a gyöngyön, vagyis keresztezzük a szálakat. (Ajánlom hogy azt a gyöngyöt, amin szembefűztök, ne húzzátok le a többihez, hanem a felfűzés után tartsátok meg a tű végénél, és úgy szúrjátok a másik tűt szembe vele.)

2. A jobb kezünkben lévő tűre 1 db gyöngyöt veszünk fel, a balra kettőt és a 2. gyöngyön fűzünk keresztbe.

3. Mindkét tűre 1-1 db gyöngyöt veszünk fel, majd a jobb oldali gyöngyön fűzünk keresztbe. Itt megfordítjuk a munkánkat és most lentről haladunk felfelé.

4. Ismét 1-1 db gyöngyöt veszünk fel a két tűre, és most a bal oldali gyöngyön fűzünk keresztbe, majd ezt (a keresztező) szálat belefűzzük a már mellette lévő gyöngybe, a képen látható módon.

5. A 4. lépést megismételjük.

6. Itt szintén 1-1 db gyöngyöt veszünk fel mindkét tűre, de a jobb oldali gyöngyön fűzünk keresztbe.

7. A bal oldali tűre 1 db gyöngyöt, a jobb oldalira 2 db gyöngyöt veszünk fel, majd a 2. gyöngyön fűzünk keresztbe.

8. A jobb és a bal oldali tűre is 1-1 db gyöngyöt veszünk fel és a baloldali gyöngyön fűzünk keresztbe.

9. A 8. lépést ismételjük, azzal a lépéssel megtoldva, hogy amikor a jobboldali tűt keresztezzük a baloldali gyöngyön, azt a szálat átfűzzük a már mellette lévő gyöngyön is, mint azt tettük a 4. lépésnél is. Ezzel készen van a szívecskénk teteje...

10. Mindkét tűre 1-1 db gyöngyöt veszünk fel, és a baloldali gyöngyön fűzünk keresztbe, majd ezt (a keresztező) szálat tovább fűzzük a már mellette lévő gyöngybe is.

11. A 10. lépést ismételjük.

12. Itt is 1-1 db gyöngyöt fűzünk fel a két tűre, azzal a különbséggel, hogy most a jobboldali gyöngyön fűzünk keresztbe. Ezzel el is készült a szívecskénk alapja. Kezdőknek innen ajánlom, hogy másik színű gyöngyöt használjanak, mivel ez megkönnyíti számukra, hogy átlássák a mintát a továbbiakban. Gyakorlatilag az alapéval megegyező mintát fűzünk a tetejére, azzal a különbséggel, hogy most a szív minta szélére eső gyöngyök tetejére nem fűzünk másik gyöngyöt, itt az alsó, már meglévő alapnak a gyöngyszemeibe fűzzük ismét a damilt. Ezért most már csak az alap mintáján jelölöm, hogy hová kerül új gyöngyszem (továbbra is sötéttel jelölve). A jobboldali tűvel, egy kivételtől eltekintve, már végig csak az alapminta már meglévő gyöngyszemeibe fűzünk.

13. A jobboldali tűt átfűzzük az első gyöngyön az alap szélén, a baloldali tűre 2 db gyöngyöt veszünk fel és a 2. gyöngyön szembefűzünk. Ezt a lépést még 2-szer megismételjük, az utolsó lépésnél már csak 1 db gyöngyöt veszünk fel a baloldali tűre és azon fűzünk szembe.

14. A jobboldali tűvel továbbra is az alap szélén következő gyöngyszemen fűzünk keresztül, a baloldali tűre most is csak 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk szembe, majd ezt (a keresztező) szálat belefűzzük a már mellette lévő gyöngybe, mint ahogyan ez tettük már az előző lépéseknél is. Ezt a lépést ismételjük. Majd a baloldali tűre felfűzünk 2 db gyöngyöt, és itt lesz a kivétel, amikor a jobboldali tűvel nem az alap szélső gyöngyébe fűzünk, hanem csak egyszerűen a 2. gyöngyön szembefűzünk vele.

15. A jobboldali tűvel az alap szélén haladva ismét, a következő gyöngyön fűzünk keresztül, majd a baloldalira 2 db gyöngyöt veszünk fel és a 2. gyöngyön szembe fűzünk. A jobboldali tűvel az alap szélén a következő gyöngybe fűzünk, a baloldalira most csak 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk keresztbe.

16. A jobboldali tűvel az alap szélén a következő gyöngybe fűzünk, a baloldalira 1 db gyöngyöt veszünk fel és azon fűzünk keresztbe, de itt már a keresztező szálat fűzzük tovább a mellette lévő gyöngyszembe. Ezt a lépést megismételjük. Most már az összes 4 mm-es gyöngy a helyére került. A fűzést tovább folytatjuk az eddigi szembefűzések szerint, a már felfűzött gyöngyökön, olyan formában, hogy a képen látható módon helyezkedjen el a két damil a végén.

17. Most már csak az van hátra, hogy a 4 mm-es gyöngyök közé befűzzük a kis kásagyöngyöket. A képen látható módon vezetjük a damilunkat a két tűvel. Először a jobboldali tűre fűzünk fel 1 db kásagyöngyöt és a következő 4 mm-es gyöngyön átvezetjük a damilt, így a szívecskénk sarkába kerül az első kásagyöngy, majd lefelé vezetjük át a damilunkat a szívecske belsejébe, itt kihagyjuk az első két 4 mm-es gyöngy közét, és csak a 2. és a 3. „lyukat” töltjük ki 1-1 kásagyönggyel a képen látható módon. Most visszatérünk a baloldali tűhöz, és azt a szívecske belseje felé eső gyöngyön vezetjük át, és itt felveszünk 1 db kásagyöngyöt, mielőtt tovább szúrnánk a következő gyöngyön. Ezt a lyukat hagytuk ki az előbb a jobboldali tű vezetésekor. Majd tovább folytatjuk a 2. és 3. „lyuk” kitöltését is 1-1 db kásagyönggyel.

18. Ha a 17. képen látható módon megérkeztünk a két damillal a szívecskénk tetejéhez, akkor a másik oldalára fordítjuk a munkánkat, és az iménti műveleteket megismételjük, csak éppen visszafelé haladva, végül a két damilunk a képen látható módon álljon.

19. Ekkor az egyik damillal elindulunk körbe, és minden 4 mm-es gyöngy közét kitöltjük 1-1 db kásagyönggyel, ha körbeértünk, akkor a másik damillal szembe haladva az előzővel, ismét körbehaladunk, hogy megerősítsük a szívecskénket. Végül a képen látható módon álljon a két damilunk, ami megfelel a 16. kép állásának.

20. A 17. kép első lépését megismételjük (kásagyöngy felvétele nélkül), és a kásagyöngy felett duplacsomót kötünk a két damilunkkal, majd a sötéttel jelölt gyöngyökön tovább fűzve a damilunkat, a felette lévő kásagyöngy után is kötünk két csomót, majd a szívecskénk tetején lévő gyöngyökön vezetjük ki a damilunkat (a kép szerint), ahol szorosan a gyöngy mellett elvágjuk.

21. Végezetül a képen jelzett helyre, a kásagyöngy mellett átvezetjük a szerelőkarikánkat. Ezek után már akár láncra, sodronyra, bőrzsinórra, vagy egyéb zsinórra tehetjük medálként, vagy mobilékszerként használhatjuk, kis függőre akasztva, ami hobbiboltokban kapható, vagy régi mobildíszről vehetjük le, de kulcstartóra is feltehetjük.

Remélem nem volt olyan nehéz... :-)

Sok örömet és sikert kívánok az elkészítéséhez!

 

Szerző: Hobby&Kreativ  2010.02.05. 22:53 2 komment · 1 trackback

Címkék: kreatív ötletek hobbi gyöngyfűzés swarovski kristálygyöngyök

A bejegyzés trackback címe:

https://hobbieskreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr511732989

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: best progressive video games 2019.05.10. 11:19:17

Can you view text messages on verizon online - raulyrb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyöngybarát03 2013.09.06. 17:02:21

Sajnos a 13ik lépésnél elakadok, nem tudom melyik irányból és hova.A rajz segitségemre lenne ha be lenne rajzolva a szálak iránya ugy mint azelőtt...igy nem tudom hogy hogy kerülnek oda a szemek ahova kell...:((

gyöngybarát03 2013.09.06. 17:33:44

Szóval nem tudom elkészíteni pedig annyira szerettem volna:(((((
süti beállítások módosítása